Tåget

Världens märkligaste tågstationer

 

Är man road av tåg av alla de slag kan det vara kul att besöka olika tågstationer när man är på resande fot. Stockholms tunnelbana räknas till exempel som en av världens längsta konstutställningar. I Athen kan man se intressanta arkeologiska lämningar och i Moskva hänger det kristallkronor från stationernas tak.

Det finns många annorlunda tågstationer och vill man få ett närmast futuristiskt intryck kan man besöka Tokyos Shibuya station som är designad som ett stort rymdskepp. Med miljön och allmänhetens välbefinnande i fokus har man till exempel rinnande vatten i väggarna för att kyla ner temperaturen och hålla stationen fräsch.

Madrids centralstation har inretts med en hel djungel där passagerare kan beundra över 500 olika växter och djur medan de väntar på sina tåg. Eller vad sägs om franska Lyons flygplatsstation som designats som en enorm fågel på väg att flyga iväg? I den taiwanesiska stationen Formosa Boulevard har man inrett hela stationen med enorma konstverk av färgat glas vilket ger ett spännande ljus och nästan överjordiskt intryck. Stationen Ushuaia i Argentina byggdes ursprungligen som ett fångläger och placerades därför så avlägset som möjligt. Idag reser folk hit för att njuta av utsikten och dess isolerade läge.