Tåget

Världens bästa äventyr på räls

Runt om i världen finns det ett flertal tågfärder som man kan ta del av om det är äventyr man är ute efter som tågresenär. För det är inte mycket som slår en tågresa, då det finns chansen att få vara med om unika upplevelser och framför allt se skiftningar i landskapen medan man tuffa förbi.

Tågresor

Här kommer en lista på olika tågresor som är unika och något utöver allt annat. Listan kanske gör att man känner sig inspirerad och vill åka någon av dem på egen hand.

Silverston & Durango

Tåget som går mellan Silverton och Durango är en smalspårig järnväg i Colorado, USA. Järnvägslinjen har funnits ända sedan 1880-talet och dras av ånglok som tillverkades på 1920-talet. Själva tåget tar sina resenärer genom snäva bergspass och över högresta berg, i en hastighet på 30 km/h. Lite nostalgi är, att detta tåg användes till filmen ”Butch Cassidy och Sundance Kid” som hade premiär 1969.

Maharajas Express

När man reser i Indien och vill besöka Taj Mahal, går det att göra det med stil, då genom att boka en egen kupé på den legendariska Maharajas Express. Då kommer man åka från Delhi till Mumbai och hela resan är mellan tre dagar och upp till en vecka. Tåget åker genom Rajasthan, Udaipur, Jaipur, Agra och Ranthambore. Själva vagnarna är repliker på de vagnarna som överklassen åkte med under maharajornas glansperiod. Vilket innebär man är omgiven av lyx och en biljett kostar över 50 000 kronor.

The Royal Scotsman

För den som är sugen att åka som överklassen runt sekelskiftet i Skottland, då är det The Royal Scotsman som gäller. Tågresan tar sina resenärer genom det skotska höglandet och man får uppleva den skotska naturen på nära håll. På tåget får endast 36 passagerare plats och det finns två restaurangvagnar om man skulle bli hungrig. Standarden kanske inte är så hög med dagens mått, men då var det rena rama lyxen att åka The Royal Scotsman.

The Ghan

Befinner man sig i Australien och vill se hur stort landet egentligen är, då kan man resa med tåglinjen The Gahn. Resan går mellan Adelaide och Darwin och hela tågturen tar tre dagar för att ta sig över hela kontinenten. Under resan stoppar tåget i Katherine och Alice Spring i några timmar. Namnet för tåglinjen kommer ursprungligen från kamelkaravanens som drevs av afghaner. Karavanen gick där tåget numera tuffar genom i den röda ödemarken och det karga landskapet.

För att få närmare information om tågresorna går det att hitta det på nätet. Söker som vanligt i en sökruta på en sökmotor, precis som om letar efter företag som sysslar med fakturaköp eller annat spännande. Svårare än så behöver det inte vara.