Tåget

Tågluffen är tillbaka!

Innan lågprisflygens totala dominans över resandet – vilket startade med en rad lågprisbolag under 1990-talet, var tåget Europas transportmedel nummer ett. Tågluffen var för många ungdomar ett billigt sätt att resa och se Europa. Idag är tågluffen tillbaka! Detta glädjer alla tågälskare, miljön och inte minst plånboken. Läs mer om vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt upplevelser av att [tågluffa: familjen http://www.nytid.fi/2017/08/tagluffen-ar-tillbaka/] och hur detta kan bidra till miljön och en större socialisering mellan människor.

För ca: 6700kr går det att få en månads obegränsat resande genom Europa genom ett inhandlande av ett “InterRailkort”. Kan vid första anblicken ses som väldigt dyrt. Tänk dock på antalet länder du kan besöka på 30 dagars tågresande. I lugn takt hinner du med 6-7 länder och kan spara många hotellnätter genom att sova på tåget mellan destinationerna. Känns det fortfarande som mycket krångel och bök med tåget än med flyget? Med tåget kommer du ofta direkt in i Europas centrala delar genom järnvägens centrala tågstationer – i regel alltid lokaliserad i städernas citykärna. Du slipper därmed kostnader för olika transfers med buss eller taxi till och från flygplatserna. Med en god planering kommer tågluffen spara miljön, bidra till reseupplevelsen och samtidigt vara snällare mot plånboken. Fast har du tillgång till elbil och kan tänka dig att bila igenom Europa är detta klart billigast, därtill miljövänligt och ger dig ännu större frihet. Kontrollera dock att länderna du besöker har laddstolpar. Vad som gör tåget ännu mer avslappnat och rogivande än bilen är att du slipper att köra och kan verkligen bara luta dig tillbaka och se landskapet flyta förbi genom tågfönstret.

Planering och budget

Nummer ett på göra listan inför en tågluff är att noggrant lägga upp en bra budget för resan. InterRailkorten har olika kostnads- och resealternativ. I dagsläget finns det tre olika varianter av InterRailkort som saluförs i Europa. Priserna beror på antalet resdagar och resperiodens längd. All information går att få på SJ:s hemsida. Det som ger en månads obegränsat resande under 30 dagar är förstås dyrast ca: 6700 sek – men också det mest flexibla. Tänk igenom vilka måltider du skall inta på tågen samt vilka tågnätter som du kan spara in på att undvika kostnader av hotellnätter. Svårt att exakt säga hur dyr eller billig en tågluff kan bli. En mängd olika faktorer som avgör men en god planering och budgetering ger dig goda möjligheter att komma rätt billigt undan. Kanske viktigast av allt: njut av tågresan, tågstationerna och landskapet! Att åka tåg är ett annat sätt att resa och detta gör hela tågresan till en del av resan – inte bara start och slutdestination. Detta står flyget för.