Okategoriserade

Tåget som skådeplats

När man tänker på tåg kanske man främst ser framför sig perronger som dignar av trötta pendlare. För många är tåget bara ett transportmedel och själva resan en pendelsträcka som ska klaras av två gånger om dagen. För en hel del är det dessutom cykel till tåget som gäller. Det blir sällan någon vila på tågstationen utan man måste leta efter ett ledigt cykelställ. Har man tur har staden ifråga investerat i innovativa lösningar som ställ i två våningar för cyklar hos Cykelboxen där man använder ytan på ett smidigt och smart sätt. Då får man plats med dubbelt så många cyklar och det blir lättare för alla tågresenärer som behöver cykelparkering.

Filmrekvisita

Tåg förekommer ofta i filmer och tv-serier av olika slag och är ett tacksamt färdmedel att förvandla till skådeplatsen för en mordhistoria, actionfight eller dramatisk kidnappning. Det går också alldeles utmärkt att låta en romantisk kärlekshistoria utspela sig ombord på ett tåg. Eftersom tåget för det mesta befinner sig i rörelse och det inte finns så många ytor där man kan gömma sig blir filmerna, berättelserna och historierna ofta väldigt dramatiska, dynamiska och spännande. Risken för upptäckt eller den överhängande faran att trilla ner från taket under ett slagsmål ger handlingen den extra adrenalindos som krävs för att skapa effekt.

The Commutor

I filmen The Commuter från 2018 utspelar sig merparten av handlingen ombord på ett pendeltåg i New York City. Liam Neeson spelar huvudrollen som försäkringssäljaren och familjeförsörjaren Michael McCauley som precis fått sparken från sitt jobb. I vanlig ordning tar han den trygga pendeln hem, men i själva verket har han påbörjat en resa han sent ska glömma. En charmig och vänlig kvinna, som spelas av den vackra Vera Farmiga, erbjuder honom en moraliskt utmanande uppgift i utbyte mot en stor summa kontanter. Informationen är vag och innan ex-polisen Michael vet ordet av är han ordentligt insyltad i en situation skapad av en manipulerande maktelit som utnyttjar såväl privatpersoner som samhällsinstitutioner för sina egna syften och dolda agendor.

Train to Busan

Ett vilt härjande zombievirus ombord på ett skenande tåg beskriver den sydkoreanska filmen Train to Busan från 2016 på ett mycket träffande sätt. Filmen är mycket skrämmande och skildrar den vilda panik som bryter ut när människor verkligen förstår vad som är på väg att hända. Den hårt arbetande pappan Seok-Woo har lovat att ta med sig sin dotter för att hälsa på mamman i Busan. Där ska de fira dotterns födelsedag tillsammans, men mellan dem och födelsedagstårtan ligger en zombieapokalyps. Strax innan avgång kliver en ung kvinna med ett bitmärke på benet ombord. Hennes kropp härjas av kramper och konduktören försöker hjälpa till. Det som ska hända går dock inte att stoppa. En film om ett tåg som övertas av zombies kan bara sluta på ett sätt. Oddsen att båda överlever katastrofen är minst sagt minimala.