Tåget

Shinkansen – Japans ”bullet train”

Det tåg som man oftast avser när man talar om ”bullet train” är Shinkansen i Japan, som har fått smeknamnet på grund av lokens spetsiga, lätt rundade nos, som liknar en kula i en pistol. ”Bullet train” kan visserligen användas för att tala om höghastighetståg i allmänhet, men Japan är onekligen den nation som ligger mest i framkant i världen när det gäller detta färdmedel.

Namnet ”Shinkansen” syftar egentligen på själva tågspåren, även om ordet också används för att benämna tågen som trafikerar spåren. Shinkansen betyder ”nya stambanan” på japanska, och denna nya stambana byggdes av det statliga bolaget Japanese National Railways. Detta bolag har dock sedan dess splittrats och privatiserats, vilket gör att det idag är flera bolag inom företagsgruppen Japan Railways Group som sköter och bygger ut banorna.

Shinkansen-banan förbinder stora delar av Japan, och eftersom det enbart körs persontrafik på spårnätet är det ett mycket populärt och ett mycket säkert sätt att resa. Den enda gången ett Shinkansen-tåg har spårat ur var år 2004, i samband med en jordbävning. Ingen av passagerarna dog i olyckan.

Shinkansen är dock inte bara ett säkert sätt att färdas, utan också ett snabbt sätt. Tågen på Shinkansen kör i hastigheter mellan 220 km/h och 320 km/h, Detta uppskattas sannolikt särskilt av passagerare som är på väg hem till sin egen sköna säng, eftersom de kommer fram lite snabbare på det sättet. Om du inte längtar hem till din säng, kan det vara dags att uppdatera den till en ny. Det kan till exempel vara värt att prova en säng från Tempur, eftersom den ger extra bra stöd för rugg och nacke, och därmed helt klart är en säng som man kan längta till.