Tåget

Norrlandståget

Norrlandståget kallas en sträcka av tågtrafik som går mellan Narvik-Luleå-Stockholm. Trafikverket har upphandlat om vem som ska sköta trafiken på denna sträcka, en upphandling som vanns av SJ. Linjen mellan Stockholm och Narvik marknadsförs under det internationellt klingande namnet ”Arctic Circle Train”, medan linjen mellan Göteborg och Luelå får nöja sig med att kallas för just ”Göteborg-Luleå”.

Det har dock inte alltid varit SJ som har bedrivit tågtrafiken på denna sträcka. Mellan år 2000 och 2003 var det Tågkompaniet som ansvarade för Norrlandståget, och de gjorde denna period oförglömlig på det viset att de använde sig av panoramavagnar till tågen i de nordligaste delarna av fjällen. Panoramavagnarna försvann i och med att Veolia tog över Norrlandståget år 2003, och de kom tyvärr inte heller tillbaka när SJ så till slut fick kontraktet för tågsträckan år 2008.

Varje dygn avgår två nattåg på sträckan. Om du planerar att åka till Norrland för att vandra i fjällen eller bestiga Kebnekaise, är sannolikheten med andra ord stor att du kommer att åka med just Norrlandståget. Förutom tågbiljetter finns det dock andra saker som är bra att förbereda om du ska ge dig ut på ett liknande äventyr, till exempel bra friluftskläder som tål väder och vind och som erbjuder full rörlighet. Det hittar du inte hos SJ, utan på Fritidsfabriken.se.