Tåget

Legendariska Orientexpressen

Från början sträckte sig Orientexpressen mellan det skandalomsusade Paris och det minst lika mystiska och magiska Istanbul. Istanbul är ännu idag porten till Orienten, och den som besökt Istanbul vet att staden är delad mellan två världsdelar – Europa och Asien. År 1883 då premiärturen avlöpte med tåget fullt av journalister och uppsatta personer, till 1997 gick tågen den långa sträckan. Det var en resa i extrem lyx, som påminde om den tidens allra förnämsta femstjärniga hotell. Skinnfåtöljer prydde kupéerna och silkeslakan fanns i sängarna. I restaurangvagnen serverades de utsökta rätter som tillagats i tågets minimala krängande kök och äkta kaviar. Vin och äkta Champagne serverades i kristallglas, kaffe i tunt benporslin med Orientexpressens monogram på. Det här var ett tåg för den välbärgade eliten.

En skådeplats för mysterier

Ett omåttligt lyxigt tåg på färd mellan två europeiska storstäder som båda väcker associationer till depraverade miljöer under denna tid. Paris som konstnärsstaden, där nattklubbar med lättklädda modeller växte upp som svampar ur jorden just vid denna tid. Och Istanbul, där ingenting av Paris dekadens syntes utanför de harem som ännu fanns i staden, och där hamam-baden endast var till för män. Det här var miljöer som gjorda för mysterier och under första hälften av 1900-talet skrev Agatha Chrisitie pusseldeckaren som sedan ledde till den populära filmen “Mordet på Orientexpressen”. I filmen skapas den mycket speciella stämningen med hjälp av fenomenet “det slutna rummet” som Christie så skickligt utnyttjar både i denna och i andra av sina romaner. Ett mord som begås i ett slutet rum, har en viss skara misstänkta mördare, vilket gör att alla misstänker varandra. Miljön spelar en stor roll i filmen.

Att skriva om resor

Många av våra mest älskade böcker har skrivits om olika typer av resor. Det är inte bara äldre klassiker som Robinson Crusoe och Gullivers resor, utan mer moderna romaner är ofta självbiografiska och beskriver äventyrliga resor. Mot Nordpolen på skidor, resor med Transsibiriska järnvägen, Titanic, En världsomsegling under havet och The Beach. Det finns en mängd romaner du kan lyssna på, som reseskildrande ljudböcker, eller se filmatiserade. Vad passar egentligen bättre när du är ute på en egen långresa? Även om du inte idag har möjlighet att åka på efterföljaren till Orientexpressen, chartertåget “Venice Simplon–Orient-Express” som mest kör sträckan Paris – Venedig på grund av priset, är tåg ett fantastiskt sätt att resa. Ta tåget till Orienten, via Ryssland och Kina. Vill du sedan söderut åker du bekvämt och billigt med nattåg som tar dig ända till Singapore.