Tåget

Åka nattåg

Att åka nattåg kan vara ett bra alternativ om man vill vara på plats tidigt på morgonen på sitt resmål, men inte kan åka dit redan dagen innan. För att försäkra sig om att man faktiskt kommer att komma fram utvilad, kan det dock vara bra att läsa på lite om de olika alternativen man har när man reser med nattåg i Sverige.

Det billigaste alternativet, om man vill ha tillgång till liggplats, är att köpa en plats i en liggvagnskupé. Man delar kupén med fem andra personer, och får ta med sig egna sängkläder. Det finns tillgång till toalett och tvättrum i korridoren utanför kupén. Ett steg upp från det är en plats i en sovvagnskupé, som består av tre sängar som redan är bäddade. Handfat finns inne i kupén, men inte toalett eller dusch. Man har däremot alla tre inne i kupén om man åker i en första klass sovvagnskupé. Då sover man i egen kupé med lakan, täcke och kudde, och får även tillgång till handdukar och tvål.

Något man däremot inte får, ens i en sovvagnskupé i första klass, är ett badkar. Om man älskar att slappna av i ett varmt bad ska man därför se till att ha ett ordenligt badkar att komma hem till, så att man kan tvätta bort resdammet nedsjunken i varmt, skönt vatten. Du hittar badkar som passar alla badrum (men inte tågkupéer) på Byggmax.se.