Tåget

  Mysterier på tåg

 

Det är något speciellt med att resa med tåg. Man kan spendera några minuter eller flera dagar på det och träffa människor från hela världen. Tåget tillåter passagerarna fri rörelse vilket gör att man lätt kan sträcka på benen, gå och ta en kopp kaffe, sova eller läsa samtidigt som man bekvämt förs till sin slutdestination. Tåg fascinerade därför Agatha Christie och Alfred Hitchcock som båda använde dem i sina historier.

Alfred Hitchcocks Främlingar på ett tåg är en mycket känd tågfilm baserad på Patricia Highsmiths bok om hur två män, en tennisspelare och en psykopat, möts under en tågresa och allteftersom de lär känna varandra erkänner att de behöver göra sig av med vissa personer som står i deras väg. Eftersom de två männen har träffats av en ren slump inser de att absolut ingenting binder dem till varandra och att de genom att mörda varandras hinder, inte kommer att bli upptäckta. Hitchcock tyckte så mycket om tanken på tåg och de möjligheter de ger för olika scenarion att han kom att använda dem som kuliss i flera andra filmer. I sista minuten låter han Cary Grant färdas på ett tåg i flykt undan poliser och spioner. I filmen En dam försvinner från 1938 förlorar en ung kvinna under en tågresa sin äldre reskamrat. I klassisk Hitchcockstil förnekar hennes medpassagerare att de över huvud taget har sett damen hon letar efter och spänningen stiger.

En av de mest berömda filmerna som utspelar sig på ett tåg är Mordet på Orientexpressen från 1978 och som var baserad på Agatha Christies bok med samma namn. Här utspelar sig ett mordmysterium under en resa som börjar i Konstantinopel (dagens Istanbul) och går genom olika europeiska länder med Paris som slutdestination. Även om själva huvudhandlingen kretsar runt ett mord spelar även tåget en viktig roll då dess klassuppdelning reflekterar passagerarnas status och olika stopp vis europeiska tågstationer för berättelsen vidare. Även Christie tyckte om att använda tåg i sina berättelser och hon skrev bland annat deckaren 4.50 från Paddington där en kvinna bevittnar ett mord från sin tågkupé men då hon rapporterar det till polisen tror de inte på henne. Tack och lov har hon Miss Marple som medpassagerare och hon löser skickligt mysteriet. Boken filmatiserades senare hela tre gånger och fick bland annat titeln Mord, sa hon.